1 - המקובלים הם בדרך כלל טיפוסים של מנהיגים טבעיים שהכיתה/קבוצת הילדים מתייחסים אליהם כמלכי הכיתה.
2 - הרבה פעמים זה נקבע על ידי קריטריונים חיצוניים כמו יכולות אתלטיות אצל בנים, יופי או סטטוס כלכלי אצל בנות (הילדה שיש לה בריכה בבית והילד הכי טוב בכדורגל).
3 - יש להם סמכות בלתי מעורערת על השאר "הלא מקובלים" והם מובילים את הנורמות והחוקים הלא כתובים של חברת הילדים.
4 - התופעה החברתית הזו מתרחשת בסביבות כיתה ד' ומתעצמת מאוד בכיתות ה'-ו'. בגילאים הללו מתפתחת אצל הילדים בשלות רגשית וקוגניטיבית אשר מאפשרת לילד לעבור ממשחק של ילד אחד או בקבוצה קטנה - למשחק והשתייכות בחבורת ילדים גדולה בעלת כללים ונורמות משלה. בני הגיל הזה כבר מסוגלים לקבל מוסכמויות חברתיות, נורמות וערכים ולנהל את דחפיהם ותסכוליהם בצורה טובה יותר.
5 - ההשתייכות החברתית (כלומר מי מקובל ומי לא מקובל) הופכת להיות "הדבר עצמו" המגדיר את הילדים ובונה את הדימוי העצמי והביטחון העצמי. חבורת הילדים בגילאים אלו הופכת להיות אט אט מרכזית מאוד בחיים של הילד/ה ודרכה חווה הילד את עצמו כשווה/לא שווה, מוצלח/לא מוצלח וכדומה.
6 - חבורת הילדים מתחלקת למעמדות של מקובלות חברתית בה המיעוט הוא" המקובלים" והרוב הם "הלא מקובלים".
"הלא מקובלים" מקבלים את סמכותם של "המקובלים" ללא עוררין שלהם כוח חברתי עצום על האחרים.
7 - "המקובלים" קובעים סטנדרטים של לבוש, מוסיקה, דרכי דיבור, צורת בילוי ובעיקר מי מקובל ומי לא מקובל, מי מוזמן למעגל הפנימי הסגור של "המקובלים" ומי לא.
8 - הצורך החברתי הטבעי להשתייכות, להיות חלק מקבוצת המשפיעים פעמים רבות מוביל ילדים רבים להיות מובלים על ידי קבוצת "המקובלים", אשר לעיתים קרובות יש לה מנהיגים - מלך ומלכת הכיתה.
9 - המקובלים הם הילדים אשר קובעים את החוקים, לעיתים גם בכוחנות ומנהלים יחסי שליטה עם אחרים, להם יש את היכולת לקרב ולהרחיק מהם ילדים לפי רמת הציות לחוקים שלהם, או עד כמה הם מתאימים לנורמות של הקבוצה.
10 - רוב הילדים בגילאים הללו מקבלים את סמכותם של מלכי הכיתה ומוכנים לרצותם בכל מחיר.
מחיר ההתנגדות למלכי הכיתה הוא סילוק מקבוצת "המקובלים" ולעיתים גם חרם ונידוי של ממש.
*********************************************************
** בקבוצות שלנו במרכז חברותא אנחנו שומעים פעמים רבות את השיח על המקובלים, את הרצון להשתייכות, את הרצון שיבחרו אותי, ירצו אותי "במקובלים".
** לחלק מהילדים התמודדות עם תופעת המקובלים קשה באופן מיוחד.
** ילדים שקטים ונמנעים מתקשים לעמוד על שלהם, להשמיע את קולם ולתפוס מקום בקבוצה באופן מלא.
מתוך הפחד להיות דחוי ומסולק מהקבוצה הם נותרים שתוקים ומפוחדים ולעיתים מוותרים על עצמם.
** לעיתים ילדים עסוקים כל כך בקבלה לעולם המקובלים שלא מצליחים ליצור קשרים חברתיים נוספים ונותרים מבודדים חברתית.
** ישנם ילדים אשר מתוך קשיים בוויסות עצמי וצורך בשליטה עשויים להיכנס לקונפליקטים עם המקובלים ו"מודחים" לקבוצת הדחויים, לעיתים קרובות באופן אקטיבי ופוגעני.
לקבוצות שלנו מגיעים ילדים מקובלים וילדים לא מקובלים. דבר שמאפשר לילדים לתרגל התמודדות שכזו בזמן אמת ולקבל כלים יעילים לפתרון סיטואציות שונות.
בקבוצות המנחות שמות דגש על חיזוק הביטחון העצמי, על מיומנויות לניהול קונפליקטים ועל הרחבת סט האפשרויות לפעולה חברתית בתוך עולם המקובלים והלא מקובלים.
הקבוצות שלנו מיועדות לילדים מכיתה א' ועד סוף תיכון , פועלות כל השנה (כולל חופש גדול וכולל חגי תשרי) ונותנות מענה טיפולי לילדים עם קשיים חברתיים, תוך מתן כלים אופרטיביים ושיפור מיומנויות חברתיות.
עדין מתלבטים? נותרו שאלות? מוזמנים לקרוא כאן את כל התשובות לכל השאלות על הטיפול הקבוצתי
Comments