top of page
  • מרכז חברותא

על מעברים, הסתגלות והתחלות חדשות

זהו... תכף ראש השנה.

שנה חדשה מסמלת התחלות חדשות, תקווה והזדמנות לעשות אחרת בשנה החדשה.

מי מאיתנו לא הבטיח לעצמו שבשנה החדשה נאכל יותר בריא, נעשה יותר ספורט, נשקיע במערכות היחסים שלנו ונשתפר.

בעולמם של ילדים נוכל לשמוע שבשנה החדשה יהיה מעניין בבית ספר, שיהיו לי חברים חדשים, שישחקו איתי בהפסקות. התחלה חדשה טומנת בחובה גם התאקלמות מחודשת הדורשת מיומנויות מורכבות של הסתגלות והתמודדות עם מעברים.

קושי להתמודד עם מעברים מאפיין ילדים רבים ובא לידי ביטוי בקושי לעבור ממשחק למשחק, משיעור להפסקה, מעירות לשינה, ממסגרת אחת למסגרת שנייה (כמו מבית הספר לצהרון או מגן ליסודי).

התמודדות עם מעברים היא נלמדת ונרכשת תוך כדי התפתחות הילד, כלומר ככל שהילד עבר יותר מעברים חיוביים ומצמיחים בהם הצליח להסתגל בקלות ולייצר חוויה טובה לעצמו וסביבתו, כך יוכל לפתח תחושת ביטחון במסוגלותו בכך ולעשות זאת יותר בקלות.

ילדים רבים מתקשים במעברים ופעמים רבות מגלים התנגדות, נוקשות, הצפה רגשית ולעיתים עד כדי הימנעות וחרדה.

מדוע יש ילדים שקשה להם עם מעברים?

קשיים מולדים - כמו הפרעת קשב וריכוז, קשיים בויסות רגשי או חושי. קשיים אלו עשויים להקשות על הילד להבין וליישם את הכללים החברתיים והדרישות החברתיות ממנו. ילדים אלו חווים את המעבר בעוצמה גבוהה ומתוך כך להגיב באופן לא מותאם לסיטואציה. למשל להתקשות לעבור בין משחק אחד בהפסקה למשחק אחר ולהגיב בתוקפנות ובעיקשות גדולה או מתוך הקושי לא לשחק בכלל.

היעדר הזדמנויות מספקות ללמידה - למשל סביבה אשר אינה מאפשרת לילד להתמודד עם המעברים או היעדר הנחיה נכונה של הילד בהתמודדות עם תסכולים וקשיים. לעיתים מתוך רצון של ההורה להקל על ההתמודדות של הילד ולהגן עליו הוא מונע מהילד התמודדות עם מעברים נורמטיביים וטבעיים ובכך לא מאפשר לו ללמוד כלים יעילים לכך.

קשיים רגשיים - קושי לפרש באופן מותאם סיטואציות חברתיות, נוקשות חשיבתית (שחור-לבן), חוויות שליליות על מעברים שלא צלחו, ביטחון עצמי נמוך ביכולות ומסוגלות, חרדה וקשיים רגשיים נוספים. כשילד מגיע למעבר עם חוויות שליליות קודמות הוא "מוכן" לקושי ומצפה לו. פעמים רבות ציפייה זו היא נבואה המגשימה את עצמה ובכך "מוכיח" לעצמו שוב כי אין הוא מסוגל.

היכולת להסתגל למעברים מהווה אחת ממיומנויות החברתיות הנדרשות ביותר בעולם החברתי, בייחוד בקבוצת הילדים הדינמית והמשתנה ללא הרף.

אנו מאמינות כי כל ילד יכול לשכלל מיומנות זו ולאפשר לעצמו להתמודד עם מעברים באופן מותאם חיובי שמאפשר לו לצמוח ולהתפתח.

לאור זאת הקבוצות במרכז חברותא מזמנות הזדמנויות מרובות של התמודדות עם מעברים.

  • הקבוצה נמשכת כל השנה כשההרכב של הילדים בה משתנה לפי סיומים והתחלות של ילדים.

  • הילדים בקבוצה נדרשים להסתגל שוב ושוב לילדים שונים ולקבוצה מעט שונה בכל אירוע כזה. מה שמאפשר יחד עם התיווך והליווי של המטפלות למידה ושכלול המיומנות.

  • הקבוצה מאפשרת דינמיקה טבעית של הילדים בינם ובין עצמם, מה שמאפשר לילד להתמודד עם שינויים תדירים במשחק, בהרכב הילדים המשחק וכדומה. בדיוק כמו בהפסקה/אחר הצהרים.

  • הקבוצה בנויה גם מחלק מובנה בו המנחות מנהלות את השיח וחלק לא מובנה, מה שעוזר לילדים לתרגל מעבר בין פעילויות שונות ולמטפלות לעזור לילד לפתח כלים טובים יותר למעבר ביניהן.

הקבוצות במרכז חברותא מיועדות לילדים מכיתה א' ועד סוף תיכון ופועלות כל השנה כולל בחופש הגדול וחגי תשרי.

לפרטים נוספים - 052-8980880

Comments


bottom of page